עמוד הבית

גודל טקסט      
נגישות לשירות נגישות לשירות

  • פס

שימוש חוזר במי קולחין (התפלה)

התפלה מלאה (הגדל)

זוכרים את הספר "סיר הסירים", עם נפתלי והסיר שלו?
בסוף הסיפור, אחרי שנפתלי מצליח לעשות קקי בסיר, הוא ואמא שלו שופכים את הקקי לאסלה, מורידים את המים, ואמא של נפתלי אומרת לקקי "להתראות בים". אבל האמת היא שהקקי של נפתלי - יחד עם כל המים שזורמים לביוב מהאסלה, המקלחת, והכיורים – לא זורם לים. רוב מי השפכים (מים שזורמים לביוב) במדינת ישראל עוברים טיהור ומשמשים לאחר מכן להשקייה חקלאית. מי שפכים מטוהרים נקראים "קולחין". מים נקיים רגילים, שאפשר לשתות אותם, כאלה שיוצאים מהברז, נקראים מים שפירים.
  
טיהור השפכים נעשה במתקנים מיוחדים, הממוקמים בדרך כלל בסמוך לערים. בישראל יש כ-135 מפעלים כאלה, שמטהרים 75% מהביוב של המדינה – יותר מכל מדינה אחרת בעולם! בשנים הקרובות יוקמו מפעלי טיהור נוספים, כך שבתוך כ- 5 שנים יטוהרו 95% ממי השפכים. בסך הכל מספקים כיום מפעלי הטיהור 355 מיליון מ"ק מים בשנה. המים המטוהרים לא משמשים לשתיה או לרחצה, אבל הם באיכות טובה מספיק כדי לשמש להשקיה של שדות, גינות, ומגרשי כדורגל – במקום מים שפירים. כיום 31% מהמים המסופקים לחקלאות הם מי קולחין. 


עבור לתוכן העמוד